Tintagel House

Project

Tintagel House

Location

Vauxhall, London

Main contractor

Oakmont Construction

Architects

Stanton Williams Architects

Overview

Originally built in 1960, the former Metropolitan Police Headquarters, Tintagel House, has been cleverly converted into 10,000sqm of flexible office space for client The Office Group (TOG). Located on Albert Embankment in Vauxhall, London, the 12-storey flagship workspace was designed by Stanton Williams Architects, managed by main contractor Oakmont Construction and expertly finished by Novo Facades.

Prior to conversion, Tintagel House had lain empty for a number of years, before Stanton Williams set about repurposing the un-used building to provide it with a new lease of life and bring new energy and activity to the revived neighbourhood. The £21m development project included a ground and first floor extension to activate the entrance way, a newly landscaped riverside garden, panoramic bar and roof top terrace, as well as the addition of several shared facilities for tenants including break-out spaces, café, a gym with showers and on-site bike storage.

Taylor Maxwell worked with the architects to create a bespoke colour blend for the Corium brick slip tiles used across the new frontage.

Tintagel House 2
005 72dpi Tintagel House Stanton Williams Vauxhall 2018 Charles Hosea

Tintagel House in Vauxhall is a building with a rich history – previously forming the headquarters for the Met Police and the site of the first police computer. Therefore, it was important that existing features were utilised where possible and the expansion of the building still engaged with the surrounding public space, whilst creating a welcoming and open feel. Stanton Williams worked with interior designers Universal Design Studio to continue the sustainable approach and make the most of the original architectural features such as parquet floors and river views.

Active in the 17th – 19th centuries, Vauxhall Pottery originally occupied the Tintagel House site and it was for this reason that the architects were also keen to use a palette of materials that reflected the site’s history of pottery and glazed ceramic production. They explored a variety of complementary materials including brick and terracotta and were eager to include extensive glazing to maximise light and riverside views.

Alongside the building materials, it was important for those involved that the new building encouraged a relationship between the external open space and the interior of the building. In order to achieve this, a two-storey colonnade was introduced to sit on the outside of the glazing and create a sense of cohesion with the external riverside terraces.

The new extension has created a multitude of generous communal spaces, where occupants can meet and share facilities with the wider community. The site around the building has been transformed with new landscaping, including richly planted areas on the upper floor terraces and along the riverside pathway, which has been doubled in width and resurfaced in York stone.

We have been pleased to give an unloved 1960s building a new lease of life, creating spaces that support new ways of working for entrepreneurs and independent businesses. The project also makes a generous contribution to the local community via an improved public realm and new riverside garden.

Alan Stanton

Director - Stanton Williams

Corium brick cladding provided the perfect solution for the building’s facade, as the architects could develop a bespoke colour blend that matched their desired design vision. The system also utilises clay brick tiles, which was sympathetic to their desire to reflect the ceramic production heritage. The material palette of facing brick and glazed tiles selected reflect not only the site’s history, but the original concept of the building.

The Corium brick slip tiles used on Tintagel House are a blend of three colours, which reflect natural light and contrast with the traditional brickwork pillars. Corium is a BBA certified, Class A1 fire rated system that utilises extruded clay brick tiles, specifically manufactured to fix mechanically to stainless steel or Magnelis metallic coated steel rails. Corium has led the way in safety standards, durability and flexibility for over 10 years.

To find out more about Corium, click here.

Gallery

Share this project: