Blenheim Terrace

Project

Blenheim Terrace

Main contractor

Golden Houses Development

Architects

Modulor Studio

Year complete

2019

Overview

Designed by architects Modulor Studio and completed by Main Contractor Golden Houses Development, Blenheim Terrace is a development of three luxury townhouses, located in the St John’s Wood Conservation Area near the Abbey Road studios.

The luxury townhouses consist of 4 bedrooms across 5 storeys, on a development of over 4,000 sq ft. Due to demand for more residential accommodation, the Blenheim Terrace development was created for Executives from American banks to relocate to London.

The houses boast generous family living spaces, master suite bedrooms and family and guest bedrooms with light, contemporary interiors.

Blenheim Terrace 3 Large

The Brief

Modulor Studio aimed to create a new development that would complement the local architectural context, whilst enhancing the existing streetscape. It was important that the selected materials create a sense of timeless elegance, that incorporated traditional characteristics into modern architectural style.

As the new townhouses were to be built next to existing residential buildings, the architects wanted to complement the surroundings and create a sense of cohesion between the housing developments of the street-scene.

It was for these reasons that a light and warm palette of materials from Taylor Maxwell and Vobster Architectural were selected.

Project Completion

The external material palette consisted of a light buff brick along with reconstituted Portland cast stone. This simulated handmade buff brick and wet cast Portland stone, along with carefully considered detailing, has achieved the architect’s vision to blend with surrounding buildings and add a contemporary, timeless finish to the new facade.

A number of wet cast stone dressings and bespoke structural window heads were supplied to create intricate design details. Wet cast stone is ideal for creating structural units with high compressive and tensile strengths due to the inclusion of bespoke high specification cast-in reinforcing. This means that these intricate designs can be achieved on any scale, even with units weighing up to 10 tonnes.

To complete the facade, Portland stone cills, capping, coping, door surrounds, panels and parapet units were utilised to blend harmoniously with the neighbouring buildings. Modulor Studio said upon completion that the combination of light brick and warm coloured stone has created a sophisticated exterior that corresponds with the surroundings.

To find out more about facing bricks, click here.

To find out more about cast stone, click here.

Gallery

Share this project: