South West 2017

The Quest 1330 Martin Gardner Press Image 2 The Quest 1330 Martin Gardner Press Image 1 The Quest 1330 Martin Gardner Press Image 3
Magnus Strom - Strom Architects

RIBA Project Architect of the Year

RIBA Judges comments:

Architect Magnus Strom created a very simple structural concept for the building describing this to us with the aid of pieces of concrete and blocks of wood. This is a single-story dwelling for octogenarian clients and their handicapped daughter. They wrote a two-page brief which they gave to the architects and said "Get on with it."

The design has surpassed the aspirations of the client providing flexible deep open plan (8 metres deep) living in a warm and comfortable environment, with a fantastic view out to the south west of their old farmhouse and the surrounding hills.

Extreme purity and intelligence has been at work and the result is an almost effortless sense of space with no split levels. There are solar panels for power discreetly placed on the roof with underfloor heating throughout the house, except the pantry which is snugly fitted into the rear of the kitchen plan and is a naturally cool space. The house is heated by CH&P and an open log fire in the living area. The chimney stack neatly conceals the exchange unit as well as providing for the open fire, within a simple rectangular design. The floor of the main spaces is locally sourced Purbeck limestone and provides a good thermal mass in the winter and summer months, whilst the glazed facades maximise the natural light.

The house is built over an old quarry that was part of the farmhouse estate owned by the clients. During construction, structural challenges had to be overcome the discovery of a mine shaft that was not known previously known about, but did not deter the clients from executing the design.

The low-lying volume sits discreetly on the hillside which was important given that it is visible from Durleston Country Park. The trees were retained to ensure the house retained its green backdrop. Magnus displayed tenacity and vision, whilst producing a house that has clearly delighted his clients.

The design is already attracting the attention of the international media as a home of distinctive modern character. This commission represents bold and enlightened patronage by a couple in a late stage of their life. Their obvious trust and pleasure in showing the jury the house is a great credit to the architect and for this reason we named him architect of the year.

Photographer: Martin Gardner

RIBA Building of the Year

New Music Facilities for Wells Cathedral School

Architect: Eric Parry Architects
Client: Wells Cathedral School
Photographer: Dirk Lindner
Awards: RIBA South West Award 2017 and RIBA South West Building of the Year - sponsored by Marley Eternit

View the project details Arrow right

RIBA Client of the Year

Wolfson Tree Management Centre

Architect: Invisible Studio
Client: Forestry Commission
Photographer: Andy Matthews
Awards: RIBA South West Award 2017, RIBA South West Sustainability Award 2017 - sponsored by Gerberit and RIBA South West Client of the Year 2017 - sponsored by Tobermore.

View the project details Arrow right

RIBA Sustainability Award

Wolfson Tree Management Centre

Architect: Invisible Studio
Client: Forestry Commission
Photographer: Andy Matthews
Awards: RIBA South West Award 2017, RIBA South West Sustainability Award 2017 - sponsored by Gerberit and RIBA South West Client of the Year 2017 - sponsored by Tobermore.

View the project details Arrow right